ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!
Interviu cu Prof. Dr. George Balan Realizat de Lucreția Berzintu


La începutul lunii septembrie 2019 am avut prilejul și bucuria de a-l vizita pe muzicologul George Balan, în Sankt Peter, Germania. Complice mi-a fost prietena pianistă Liana Herman din Israel care i-a fost studentă la Conservatorul ”Ciprian Porumbescu” din București și-și dorea foarte mult să-l revadă. La cei 90 de ani, domnul profesor George Balan are o memorie și o luciditate de invidiat. Ne-a povestit momente din trecutul său profesional cu date și detalii și în același timp comunica atât cu noi în limba română cât și cu persoanele din preajma sa (angajați la Musicosophia) în limba germană, franceză și spaniolă. I-am solicitat un interviu și mi l-a acordat cu amabilitate. Îl redau în continuare:


Lucreția Berzintu: Ce este musicosophia?


George Balan: Am numit musicosophia o metodă de a asculta muzica prin care ascultătorul să-și dea seama despre ce este vorba în limbajul muzical. Este o introducere în ceea ce-aș numi arta de a asculta muzica și se bazează pe ascultarea repetată a aceleeași muzici și a unor porțiuni din ce în ce mai reduse din muzica ascultată. Așa cum face, de fapt, și interpretul când își pregătește concertul sau sonata pe care trebuie să le cânte în public. El disecă la instrument bucata respectivă în porțiuni din ce în ce mai mici care se străduiește să și le lămurească și să și le însușească. Cam asta face și ascultătorul care însă nu are instrument - un pian sau o vioară, și acest aparat de reprodus, discul cu muzică înregistrată pe care îl poate întrerupe ori de câte ori vrea pentru a adânci muzica în detaliile ei. Și așa, pas cu pas, ajunge să cuprindă întreaga mișcare muzicală, un adante de simfonie, un allegro de concert... până și-o însușește, până când ideile muzicale îi devin clare și trăiește cu ele așa cum trăiește cu propriile sale gânduri. Iată, în rezumat, ce este musicosophia.


Ce înseamnă să fii un ascultător conștient al muzicii?


Înseamnă să fii concentrat exclusiv asupra muzicii pe care o asculți, să nu-ți mai permiți să faci altceva în afară de ascultarea muzicii și să nu le permiți altora să te întrerupă în ascultarea muzicii. Și mai ales, să-ți pui gândirea - adică perceperea intelectuală a muzicii, la contribuție, trecând dincolo de plăcerile, emoțiile care sunt foarte trecătoare.


Pe ce treaptă a valorilor se află ascultarea conștientă a muzicii, vizavi de compunere și interpretare?


Se află pe aceeași treaptă. Adică ascultătorul își găsește, în sfârșit, adevărata sa rațiune de a fi, aceea de a fi al treilea creator al muzicii, pentru că dacă el nu este, totul a fost zadarnic, și Beethoven, și pianistul genial care-l interpretează. Adică, totul se dizolvă și dispare cu niște aplauze stupide care anulează impactul profund pe care muzica, în fond, ar trebui să-l aibă asupra omului.


Care este importanța muzicii pentru sufletul omului, vizavi de anumite afecțiuni sufletești?


Muzica, desigur, poate servi uneori ca mijloc de alinare, de consolare, de îmbărbătare... dar nu aceasta este rațiunea ei de a fi. Ea trebuie înțeleasă. Ceea ce-am numit alinare, consolare, îmbărbătare... sunt un fel de efecte secundare pozitive pe care muzica le poate avea dacă te străduiești și să o înțelegi. În cazul când numai ele se produc - aceste efecte secundare, pur emoționale, ele n-au niciun fel de durabilitate, dispar în cel mai scurt timp. Dar înțelegerea muzicii, pătrunderea ascultătorului la ideile muzicale - mai popular vorbind, melodii care formează țesutul muzical. Aceasta este adevărata lui menire și abia atunci un mare compozitor, un Bach, un Mozart, un Beethoven... își găsesc partenerul de convorbire spirituală.


Există vreo relație între teologie și musicosophie? Niciuna.


Am citit că dumneavoastră ați studiat și teologia... Din curiozitate.


Având în vedere că aveți filiale ale Musicosophiei în mai multe țări, v-ați gândit și la o filială în România?


M-am gândit de la bun început dar n-am găsit mușterii.

 

Ce condiții ar fi trebuit să îndeplinească așa - zișii mușterii?


Eu le-am făcut câteva demonstrații despre ceea ce înseamnă ascultarea conștientă a muzicii în speranța de a-i convinge și de a-i câștiga pentru idee, dar reacția lor a fost ”cine ne dă bani ca să deschidem o acțiune musicosophia în România?” Și atunci, am lăsat să cadă totul. Noi nu suntem sponsori și nici nu avem resurse... și nici nu este modul cel adecvat de a începe o asemenea acțiune. Eu am început de la zero, de la sărăcia totală dar am înaintat străduindu-mă, luptând cu dificultățile și încetul cu încetul s-a impus, dar românii voiau mai întâi bani și sponsorizare. Nu eram în măsură să...

 

Dar, s-ar fi putut deschide o acțiune musicosophia și prin voluntariat...


Nu s-au găsit voluntari. Am făcut destule demonstrații la Conservator, la Ateneu... Cum am menționat, deja, nu s-a găsit niciun mușteriu. Au aplaudat, au avut cuvinte de laudă, s-au declarat impresionați, dar despre un angajament real în favoarea ascultătorului din sală care, care doar știe să plătească un bilet de intrare și apoi să aplaude.


Cum vedeți viitorul acestei metode de ascultare, musicosophia?


Eu nu am capacitatea prezicerii, și vorbele frumoase pe care le-aș putea rosti despre un viitor înfloritor ar fi gratuite. Desigur, dorința e ca această idee să se răspândească. S-a răspândit până la un anumit punct dar în lumea în care trăim de câțiva ani văd cum interesul pentru valorile reale dispare din ce în ce mai mult.


Sunteți fondatorul acestei metode de ascultare, musicosophia. Cum a apărut aceasta?


A fost rezultatul unei întregi evoluții, produse mai întâi pe teritoriul românesc, timp de aproape trei decenii și apoi trecând prin multe încercări aici s-a ajuns să se cristalizeze. A fost un proces interior, n-am inventat-o. Ea a reprezentat un punct înaintat al unei evoluții care a durat mulți ani, prin dialogul meu personal cu muzica.


Ce mesaj transmiteți pentru românii de pretutindeni privind această metodă de ascultare, musicosophia?


Să încerce să iubească muzica așa cum îmi imaginez că iubesc România.


Aveți ceva de adăugat? N-am, decât cuvinte de mulțumire pentru interesul și inteligența cu care au fost puse întrebările. ================================================================

George Balan (ns, 11 martie 1929, Turnu Măgurele), fondatorul Școlii Internaționale de Musicosophia este filozof, muzicolog și aforist român. Este doctor în Estetică Muzicală. Din 1949 a fost redactor al revistei de muzică ”Contemporanul”. În 1955 a absolvit Conservatorul ”Ciprian Porumbescu” din București. Între anii 1955 – 1977 a fost asistent universitar, lector și conferențiar. A predat timp de 22 de ani ca profesor de estetică muzicală la Conservatorul din București. În anii șaizeci, sub conducerea și moderația sa au fost difuzate o serie de emisiuni la radio și televiziune cu subiecte muzicale. În programele sale a subliniat în mod repetat importanța ascultării conștiente, fără de care opera compozitorilor și interpreților nu ar putea fi apreciată cu adevărat. A ținut multe conferințe publice în marile săli de concerte din România. A studiat intensiv la Universitatea din Moscova, încheind cu teza ”Cu privire la conținutul filozofic al muzicii”. În 1970 și-a terminat studiile în teologia ortodoxă cu lucrarea ”Teologia iubirii”. În 1977 se autoexilează, din motive politice, în Germania. În 1979 s-a stabilit în îndepărtatul Sankt Peter, Pădurea Neagră, pentru a se dedica activității sale. În același an, 1979, înființează ”Musicosophia – Schule”, școală pentru formarea ascultătorului de muzică, o fundație și o editură cu același nume. Musicosophia are filiale în nouă țări: Germania, Franța, Italia, Mexic, Olanda, Austria, Elveția, Spania, Venezuela. A conferențiat la Universitatea din Munchen pe tema ”Filozofia muzicii”. George Balan numește muzica o ”Știință spirituală sunătoare”. Munca muzicologului Balan în România și în străinătate a fost marcată de cercetări în domeniile muzicii și filozofiei. Rezultatele cercetării le-a publicat în numeroase cărți, continuând în Germania. Multe cărți au fost traduse în șase limbi. A ținut multe conferințe publice în marile săli de concerte din România. http://www.musicosophia.com

Lucreția Berzintu 02 septembrie 2019, Sankt Peter, Germania

169 avenue Labrie, Laval, Quebec, H7N 3G5, Canada

Tel : +1.514.961.90.91

Email: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

 

Invitație la dezbatere

 

Cele 5,6 milioane de români din diaspora sunt interesați de realitățile politice, sociale, economice și sunt gata să se implice în condițiile în care ar exista un proiect real de țară. Alegerile prezidențiale din acest an reprezintă o miză importantă pentru evoluția României în viitor. Alături de românii din diaspora sunt și cei din comunitățile istorice, care se uită cu speranță spre țara lor de origine, România.

Asociația Jurnaliștilor Români de Pretutindeni (AJRP) invită candidații la funcția de Președinte, care sunt interesați de soarta românilor de pretutindeni, la o dezbatere în diaspora.

Vă așteptăm la Roma pe data de 11 octombrie 2019, la o dezbatere despre viitorul nostru, eveniment organizat și moderat de către jurnaliștii români de pretutindeni.

 

 

 

Biroul de presă al Asociației Jurnaliștilor Români de Pretutindeni

169 avenue Labrie

Laval, Quebec

H7N 3G5, Canada

Tel. +1.514.961.90.91

E-mail:

Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

 

12 septembrie 2019

 

 

 

Să protejăm casa în care au locuit scriitorul Victor Eftimiu şi poetul Cezar

Ivănescu!

 

Casa din Bucureşti, strada Silvestru nr. 50, sector 2, construită în anul 1894, în prezent

monument istoric, este în pericol de a fi distrusă ca urmare a începerii construirii unui

bloc în imediata apropiere.

Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni atrage atenţia opiniei publice asupra

acestui caz, care însă este departe de a fi unic şi cere intervenţia imediată a autorităţilor

competente pentru oprirea lucrărilor şi efectuarea unei analize aprofundate.

« Dorim ca politica urbanistică a Bucureştiului să ţină cont de valorile istorice şi culturale

inestimabile existente prin eliminarea dezvoltării imobiliare haotice şi fără scrupule. » a

declarat Cristian Bucur, preşedintele AJRP.

 

Biroul de presă al Asociaţiei Jurnaliştilor Români de Pretutindeni

În perioada 10-13 septembrie a.c. la Complexul Expozițional ExCel (Londra, Anglia) se desfăşoară Expoziţia de Echipament Internaţional pentru Apărare şi Securitate 2019.

Aceasta este cea mai largă expoziţie bianuală din lume de echipament pentru apărare şi securitate terestră, marină şi aeriană, care reuneşte cumpărători internaţionali şi experţi militari, furnizori de echipament, reprezentanţi de guverne şi forţe armate din numeroase ţări.

Anul acesta au participat peste 1600 de expozanţi, şi un număr de peste 35 de mii de vizitatori.

Expoziţia este împărţită în zone pe cinci domenii cheie: aerospaţiu, terestru, naval, securitate şi mixt, iar în fiecare din aceste zone sunt prezentate cele mai noi sisteme şi echipamente.

 

OpenWorks Engineering şi SteelRock Technologies au prezentat SkyWall, primul vehicul integrat din lume cu sistem contra-dronă care combină perturbarea frecvenţei radio cu o pânză fizică spre a oferi o apărare extrem de eficientă împotriva dronelor care reprezintă un pericol pentru siguranţa publică. Marina Regală Britanică este prezentă cu mai multe vase de război, alături de Franţa, Olanda şi Belgia, vase care pot fi vizitate prin înregistrarea în prealabil.

 

Pe data de 11 septembrie s-au ţinut două minute de tăcere spre a comemora victimele atentatelor din S.U.A. din 11 septembrie 2001.

 

Zilnic au avut loc demonstraţii ale operaţiunilor maritime, iar vizitatorii pot asista la tehnologiile salvatoare de vieţi prin prezentări medicale live. La expoziţie participă 67 de state şi N.A.T.O. România a avut de asemenea prezentă la eveniment o delegaţie.

 

2019 reprezintă aniversarea a 20 de ani de existenţă a Expoziţiei de Echipament Internaţional pentru Apărare şi Securitate.

 

 

Corespondent: Tatomir Ion-Marius