ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

1. "ROMANIZAREA DACILOR - O TEORIE FALSĂ" - Rare au fost cazurile în care istoria unui popor a fost pur şi simplu măsluită într-un asemenea grad, precum este cel al românilor. Aşa-zisul nostru latinism îşi are originile în teoriile promovate intens în vremea Şcolii Ardelene (sec. (XVII-XIX), ai cărei reprezentanţi îndoctrinaţi în şcoli catolice, dar şi din dorinţa politică de a justifica dreptul istoric al românilor din Transilvania în raport cu autorităţile maghiare au mers până într-acolo încât au afirmat că românii sunt exclusivi urmaşii coloniştilor romani aduşi în Dacia după anul 106. Iată cum, dintr-o intenţie lăudabilă, aceea de a proteja majoritatea românească dintr-o zonă aflată sub stăpânire străină, a apărut un rezultat devastator pentru percepţia celor de astăzi cu privire la descendenţa lor. Totuşi întrebarea pertinentă care apare este de ce oare reprezentanţii Şcolii Ardelene au preferat să justifice descendenţa nobilă a românilor din latini, în loc să promoveze teoria descendenţei din daci, un popor cu mult mai nobil, mai vechi, şi mai bogat spiritual decât romanii?

 

***

2. "ISTORICII ROMANIŞTI" şi-au clădit opera pe teza falsă a romanizării, iar când s-a înţeles din izvoare adevărul, au început să simtă că opera li se năruie. DAR... împreună putem acţiona în vederea recuperării informaţiilor care ne-au fost, voit sau nu, ascunse decenii sau veacuri întregi de cei care au avut interesul ca poporul nostru să ţină capul plecat, să fie supus, să privească doar cu admiraţie către civilizaţia vestică. Este îmbucurător că tot mai mulţi români încep să înţeleagă că originea noastră adevărată este una din traco-geto-daci. "De la înălţimea monumentelor seculare, statuile strămoşilor reprezentanţi cu atitudini mândre de chiar sculptorii antici romani privesc spre noi şi aşteaptă să li se facă dreptate".

***

3. "The Hidden Roots of Europe" - La nivelul mileniului I î. Hr., populaţiile care locuiau pe teritoriile de astăzi ale României, Bulgariei şi Italiei, respectiv, dacii, tracii, etruscii, au creat culturi originare care au jucat un rol extrem de important în formarea artei greco-romane. Deşi numiţi barbari de greci şi de romani, populaţiile de mai sus amintite, au creat culturi cu nimic inferioare celor greceşti şi romane, ba chiar se poate spune, de pildă, în ce priveşte arhitectura şi arta, etruscii, tracii şi dacii i-au influenţat decisiv pe greci şi pe romani". Aşadar, nu geto-dacii ar trebui priviţi ca un popor romanizat, ci mai degrabă romanii ar trebui consideraţi ca făcând parte dintr-un popor tracizat de neamuri strâns înrudite cu geto-dacii.

"OPREŞTE-TE DACULE!" nu ştii că adierea aceasta de viaţă care suflă de la munte a uscat lacrimile copilăriei mele, a dezmierdat visurile mele de tânăr şi mă găsesc după o lungă despărţire, tânăr, îmbătrânit, cu fruntea brăzdată, cu inima sfărâmată, dezamăgit..." (Alecu Russo).

 

Valentin Roman - PE URMELE TRACO-GETO-DACILOR

 

 

 

Declarația unui oficial al Vaticanului:

LIMBA LATINĂ SE TRAGE DIN LIMBA ROMÂNĂ ARHAICĂ

 

Recent, Miceal Ledwith, confident al Papei Ioan Paul al II-lea, omul care a avut acces la arhivele secrete ale Vaticanului, a declarat că, potrivit informațiilor pe care le deține, limba latină se trage din limba română arhaică și nu invers cum cred lingviștii. Într-un interviu acordat postului de televiziune TVR Cluj, Miceal Ledwith, fost consilier al Papei Ioan Paul al II-lea și membru al Comisiei Teologice Internaţionale, unul din oamenii care au avut acces la documente secrete din arhiva Vaticanului, a făcut o declaraţie surprinzătoare: „Chiar dacă se ştie că latina e limba oficială a Bisericii Catolice, precum şi limba Imperiului Roman, iar limba română este o limbă latină, mai puţină lume cunoaşte că limba română, sau precursoarea sa, vine din locul din care se trage limba latină, şi nu invers. Cu alte cuvinte, nu limba română este o limbă latină, ci mai degrabă limba latină este o limbă românească. Aşadar, vreau să-i salut pe oamenii din Munţii Bucegi, din Braşov, din Bucureşti. Voi sunteţi cei care aţi oferit un vehicul minunat lumii occidentale (limba latină – n.r.)”. Conform declaraţiei lui Ledwith, la întâlnirea lor cu romanii, dacii nu au avut nevoie de translatori. Vorbeau în limba din care se născuse chiar latina. Pe Columna de la Roma, solii daci se adresează împăratului Traian fără translator. Din această perspectivă, românii apar drept unul şi acelaşi popor cu dacii, continuatorii direcţi şi legitimi ai acestora. Mai mult, rezultă că şi romanii au fost de neam tracic. Prin urmare, războiul pe care l-au purtat romanii pentru aurul dacilor a fost un război fratricid.

 

Părintele Ilie